Vanskelig myggfiske…

Palmermygg med en buzzer på slep

Kjenner at jeg er litt drit lei av at ørreten på faen svømmer forbi myggen min som er perfekt bundet og som ligger strøkent i vannet. Hver gang jeg tar en fisk på mygg tror jeg at jeg har knekt koden, men neida, neste tur er samme møkkaproblemet i gang igjen, og sånn holder det på helt til jeg driter i hele myggboksen og slenger ut en svær feit maur, uten resultat selvfølgelig.

I de mislykka forsøka har jeg som regel brukt maur, palmermygg eller en annen voksen mygg-variant uten å ha studert vakformen. Kikker man bedre etter er ikke fisken oppe med kjeften og tar mygg men noe som er rett under vannfilmen. Man ser da som regel bare rygg og hale da fisken tar en myggpuppe mellom 1 og 15 cm under vannfilmen ovenfra i en buebevegelse. Denne vakformen har jeg først tatt ordentlig på alvor de 3 siste sesongene. Inspirasjonen med og bruke 2 fluer ( en tørr og en synkende buzzer ) fikk jeg fra NZ, før jeg leste en artikkel på fluefiskesiden.no om «maurnymfa».

I år har jeg hatt jevnt og trutt «løst koden» på hver fisketur med 3 fluer totalt : Myggmævver’n, palmermygg med skall og en myggbuzzer. Hvis fisken ikke tar førstnevnte kliner jeg på en buzzer 10-20 cm under den tørre varianten, denne lager jeg slik at den synker sakte etter at begge fluene har landa. Den tørre varianten blir da en napp-indikator hvis fisken tar buzzeren dypt, hvis jeg plaserer buzzeren høyt i vannet tar fisken flua i form av et «head and tail» vak og det kan se ut som den tar den tørre varianten. Her gjelder det og følge godt med.

Størrelsen på buzzeren jeg bruker er som regel str 14-18, vår og høst. Svart kropp med grå/sølv ribbing og røde kinn på torax er en «bankers» variant, gjerne med en liten hvit dusk som hale nederst eller gjeller øverst på flua, helst begge.

Trekk hardt over flashet og fest ved krokøyet, avslutt. Så klipper du av halen bak og gjellene foran, disse skal bare syns litt. Legg på 2-3 strøk med lakk på hele flua. FERDIG!!

Buzzer

Det er viktig og la fluene ligge lenge og ha god tålmodighet fordi ørreten beveger seg både i mønster eller fritt. Finner du banen til fisken er det bare og legge flua i løypa et godt stykke unna siste vaket og vente, vente og vente, jeg har opplevd at ørreten tar flua så seint som 20 min etter at jeg la kastet. Ikke gi opp selv om dyret ignorerer riggen din som ligger perfekt i vak-banen, skjer dette 3-4 ganger kan du vurdere andre størrelser eller farger på både tørrflue og buzzer men god tålmodighet er som oftest den beste taktikken. Gi fluene en ørliten bevegelse nå og da for og gjøre fisken oppmerksom på at det er noe levende den kan spise, men aldri overdriv, et mikroskopisk rykk er alt som skal til.

På våren bruker jeg mygg i str. 16-18. Om sommeren er de mindre, str. 20-22. Om høsten er str. 18 ganske bænkers.

Ha trua på fluene og deg sjøl så får du oftere fisk.

Sjekk ut egenlagde mygg og maur-imitasjoner her.          

Veien til suksess


One response to “Vanskelig myggfiske…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: